Vad gör en IT-tekniker?

Vad gör en IT-tekniker?

Begreppet IT-tekniker är brett. Vi har tagit en pratstund med Peridos IT-rekryterare Mathias Lindh för att reda ut vad en IT-tekniker egentligen gör och vilka egenskaper Mathias som rekryterare spanar efter när han letar efter nya kompetenser. Dessutom får vi svar på hur framtidsutsikterna ser ut för dig som vill jobba med IT-support!

”En IT-tekniker hjälper användare att lösa tekniska problem kopplat till datorer, nätverk, skrivare, mjukvara, applikationer, telefoner, projektorer, surfplattor och liknande utrustning. Du kan jobba onsite, det vill säga på plats på ett företag, eller hjälpa användare via telefon eller mail.” Berättar Mathias, som själv har arbetat som IT-tekniker innan han blev rekryterare på Perido.

”Att vara en detektiv i arbetet, att brinna för felsök samt att kunna se kopplingar mellan problem och orsak för att sedan testa sig fram tills du hittar den rätta lösningen”. Detta är egenskaper som Mathias radar upp som viktiga för en IT-tekniker och som han letar efter i jakten på rätt person. ”Minst lika viktigt är det att gilla människor och att vilja ge service. Alla IT-teknikerroller innehåller mycket kontakt med användare, både när du hjälper på plats eller via telefon.”

Skulle du säga att alla kan bli IT-tekniker, oavsett av vad du har gjort tidigare? ”Ja det tycker jag! Självklart blir jobbet extra roligt om du arbetar med något som du är intresserad av, så har du ett intresse för datorer och IT kommer arbetet garanterat att flyta på. Det kommer ständigt nya uppdateringar som i sin tur leder till nya problem, det gäller att hänga med i det som händer. Detta är också charmen med arbetet, att det hela tiden förändras.”Tittar du mycket på vilken utbildning en sökande har när du tittar på ett CV? ”Inte nödvändigtvis. Det viktigaste är ett starkt intresse för det tekniska och att du som söker visar ett stort engagemang!”

Hur ser då framtidsutsikterna ut för en IT-tekniker? Mathias ser positivt på branschens utveckling. ”Just nu är det enorm efterfrågan och behovet av IT-tekniker är mycket stort i och med att vinanvänder oss av mer digitala verktyg än någonsin i vår vardag. Du har goda möjligheter att göra en lång karriär inom IT och för många är det första steget en roll som just tekniker.”

På Perido finns det många lediga tjänster inom IT. Här hittar du dem!