Vad gör en ekonomiassistent?

Vad gör en ekonomiassistent?

Funderar du på om en roll som ekonomiassistent skulle passa dig? Undrar du hur arbetsmarknaden ser ut inom området och vilka karriärmöjligheter som finns? Vi tog oss ett snack med vår rekryterare Sofie som är expert på ekonomiroller.

Sofie har själv bakgrunden som ekonom men jobbar idag som rekryterare. Hon hjälper dagligen kandidater att matchas mot rätt typ av uppdrag inom ekonomi. Här delar hon med sig av sina tips och tankar för dig som är nyfiken på att starta din karriär inom ekonomiområdet.

”En roll som ekonomiassistent är ett vanligt första steg i karriären. Däremot ska man komma ihåg att en roll som ekonomiassistent kan skilja sig stort beroende på vilken arbetsplats man är på. Rollen kan därför vara både junior och senior och det är vanligt att man är ekonomiassistent i flera år”.

Som ekonomiassistent arbetar du ofta med fakturering, betalningar, löpande bokföring och kontoavstämningar. Sofie beskriver därför att man som person bör vara noggrann, strukturerad och ha ett siffersinne. Vidare bör man vara administrativt lagd och det är fördelaktigt om man har ett systemintresse.

Idag finns en rad olika utbildningar som sträcker sig från några veckor upp till fem års akademiska studier. För en del av våra kunder är det fullt tillräckligt med en gymnasieutbildning inriktad mot ekonomi medan andra ställer krav på att man läst en kandidat inom exempelvis företagsekonomi.

”För mig är det viktigaste att en kandidat visar genuint intresse, en öppenhet och framförallt nyfikenhet. I en bred roll är det viktigt att man är prestigelös eftersom det kommer ingå uppgifter av varierat slag, högt som lågt. Något som kan vara värt att fundera över är om man vill jobba mot offentlig eller privat sektor samt företagets storlek. Generellt kan man säga att jobbar man för ett stort företag kommer man arbeta smalare men med större volymer. Jobbar man däremot för ett mindre företag blir uppgifterna ofta bredare och volymerna mindre”.

Idag är arbetsmarknaden för ekonomiassistenter god, det är en efterfrågad kompetens och Sofie menar att det finns goda möjligheter att snabbt utvecklas.
”Som jag nämnde tidigare är det vanligt att man börjar som ekonomiassistent och därefter kanske man fortsätter som redovisningsekonom eller controller för att så småningom avancera till redovisningsansvarig och ekonomichef. Hur länge man jobbar som ekonomiassistent är svårt att säga eftersom arbetsuppgifterna inom rollen varierar så pass mycket.

Sofie avslutar med att skicka med tre tips till dig som är sugen på ett jobb inom ekonomi.

”Börja kolla runt vad för annonser som ligger ute och reflektera gärna över vad du vill jobba med och varför. Lägg ned tid på ditt CV och personliga brev, den tiden är väl investerad. Slutligen, se till och registrera ditt CV i vår databas då ökar chansen för att du ska matchas med rätt typ av uppdrag”.

Här hittar du våra lediga jobb.
Lediga jobb

Här kan du registrera ditt CV.
Registrera CV