6 tips för dig som söker nytt jobb!

6 tips för dig som söker nytt jobb!
Är du tillbaka efter semestern och semesterhjärnan och ångesten hänger kvar? Läste du kanske våra tips på hur man bäst hanterar övergången från ledighet till jobb men känner att det är något mer som saknas? Känns den där långa hösten som just lång och omotiverande? Då kan det vara dags att byta jobb! Vi hjälper dig vidare i karriären och ger dig sex enkla tips för hur du hittar ditt nästa karriärsteg.

1. Vet du att du vill göra något nytt men inte exakt vad? Gör research och få det att kännas som en rolig grej, föreställ dig själv på ett nytt jobb, vad ser du? Kika igenom rekryteringsföretags hemsidor, exempelvis perido.se/ledigajobb. Vilka jobb finns och vad låter kul? Ställ dig själv frågan; vad är jag duktig på och vad tycker jag är roligt? T.ex Strukturera, projektleda eller sälja? Läs igenom annonserna för att ta reda på mer om olika jobbtitlar och arbetsbeskrivningar – kanske hittar du något helt nytt som passar just dina styrkor och drömmar?

2. Vet du exakt vad du vill jobba med eller i alla fall inom vilket område? Ställ relevanta frågor till dig själv för att förstå vad det är du söker. Exempelvis: vad saknar du i ditt nuvarande arbete? Vad trivs du med? Vad trivs du inte med? Vilken typ av arbetsmiljö presterar du bäst i? Vill du ha en bred eller specialiserad roll? Vill du arbeta i en stor eller liten organisation och i så fall varför? Då begränsar du ditt sökande och gör det lättare att hitta rätt. Ett tips är att söka en tjänst som låter intressant, om du matchar tjänsten kommer en av våra rekryterare ta kontakt med dig och under en intervju kommer vi hjälpa dig hitta dina styrkor och tillsammans hitta rätt jobb och arbetsplats för just dig.

3. Var hittar du jobben? Du kan använda Google för att hitta jobb inom ditt område men många annonser samlas även på exempelvis indeed.se. På vår karriärsida perido.se hittar du självklart aktuella tjänster att söka. Du kan även registrera ditt CV på vår hemsida https://perido.se/kontakta-oss/ Då sparar vi din profil i vårt nätverk och tar kontakt med dig om det dyker upp något som kan vara intressant för dig. Glöm inte att specificera i din ansökan vad du letar efter, inte bara vad du kan. Vi vill veta var du ser dig själv härnäst för att kunna presentera klockrena jobb till dig!

4. Gör det enkelt för rekryterare att hitta din profil. Förutom att ansöka till specifika tjänster kan du skapa profiler på jobbsökarsidor, exempelvis monster.se, där vi som rekryterare kan söka fram dig. LinkedIn är en riktigt het jobbsökarkanal där du genom att utöka ditt nätverk blir sökbar för fler rekryterare. Du kan även följa företag som du är intresserad av för att få uppdateringar när de söker personal. Genom att ange vilka områden du söker jobb inom skickar LinkedIn dessutom förslag till dig på tjänster som kan passa. Ett annat tips är att visa rekryterare att du är öppen för nya möjligheter, något du kan ändra under inställningar på LinkedIn. LinkedIn kan inte garantera att din nuvarande arbetsgivare inte ser detta men de vidtar nödvändiga åtgärder för att försöka skydda dig mot detta.

5. Du har börjat söka jobb och rekryterare har börjat ringa. Vad roligt, kanske är det vi som får lära känna dig? Mötet med en rekryterare handlar om just det, lära känna dig och vad du tycker om att jobba med, även om det kan kännas nervöst var lugn, det är vårt jobb att få dig att känna dig bekväm och få fram det vi behöver veta för att matcha dig mot en tjänst. Du behöver bara sitta och prata om dig själv en timme med en kopp kaffe och en chokladbit, det låter väl trevligt?

6. Hur hanterar du situationen bäst gentemot din nuvarande arbetsgivare? Tänk på att vara diskret med ditt jobbsökande. Använd inte jobbdatorn för att söka jobb utan förlägg det till din fritid. Det är viktigt att du fortsätter att prestera på ditt nuvarande jobb och lämnar ett gott avtryck. Du kanske vill använda din chef som referens längre fram och då är det viktigt att ni avslutar med en bra relation. Apropå referenser, se till att ha åtminstone två-tre stycken som är redo att ställa upp om du kommer långt i en rekryteringsprocess. Något som kan vara respektfullt mot nuvarande arbetsgivare och som minskar risken för misstänksamhet hos chefen, är att försöka schemalägga intervjuer under lunchtid, alternativt flexa ut tidig morgon eller sen eftermiddag. Ett ytterligare alternativ är att samla flera intervjuer under en dag och ta ledigt.

Vi hoppas att du känner dig väl rustad för höstens jobbsökande. Perido har ett hundratal lediga jobb just nu inom hela tjänstemannasektorn och vi vill hjälpa dig vidare i karriären.

Sök lediga jobb här
Följ oss på Facebbok
Följ oss på Instagram