Vad är kollektivavtal?

Vad är kollektivavtal?

För oss på Perido är det en självklarhet att ha kollektivavtal, men vad exakt innebär det? Vår HR-chef Maria förtydligar!

Först och främst, vad är ett kollektivavtal?

Det är ett avtal mellan en arbetsgivare (eller en branschorganisation där arbetsgivaren är medlem) och facket. Avtalet innehåller villkor, skyldigheter och rättigheter för både dig som anställd och din arbetsgivare. 

Det kanske inte låter så spännande, men det är bra att ha en grundförståelse för vad det innebär!

Varför är kollektivavtal viktigt för Perido?

Kollektivavtalet skapar tydlighet kring vad som gäller vid en anställning, vilket i sin tur skapar trygghet för både våra medarbetare och kunder. 

Vad innebär det för mig som anställd att Perido har kollektivavtal?

Att mycket av det som rör dina anställningsvillkor är noga genomarbetat och lika för alla. Jag skulle särskilt vilja lyfta tjänstepension och försäkringar som områden där kollektivavtal blir starka för dig som medarbetare. Om du söker dig till ett företag utan kollektivavtal är det sådant du kan behöva förhandla och kolla upp själv. Man skulle kunna säga att ett kollektivavtal ger en grundtrygghet, men det finns så klart många andra saker som också spelar stor roll för att du ska trivas på jobbet. 

Vill du läsa mer om Peridos kollektivavtal hittar du det här.