5 tips när du skriver personligt brev

5 tips när du skriver personligt brev

 

Nytt år betyder nya möjligheter! Är du redo att ta nästa steg i karriären? Eller har du precis avslutat en utbildning och ska ta ditt första steg ut i arbetslivet? Oavsett anledning till att du ska skriva ett personligt brev, så vill vi skicka med dig 5 värdefulla tips.

1. Inled med något som sticker ut!

Inled gärna personliga brevet med en anekdot eller en särskild talang. På så vis fångar du läsarens uppmärksamhet direkt och får hen att vilja läsa vidare för att veta mer om dig.

2. Rikta personliga brevet till företaget du söker till

Läs igenom jobbannonsen noggrant och rikta ditt personliga brev till det specifika företag och den specifika tjänst du söker. Lyft dina kompetenser/erfarenheter som matchar det företaget efterfrågar. Detta är mer tidskrävande än att ha ett generellt personligt brev, men det märks att du lagt ner den extra tiden och visar att du verkligen vill jobba hos just det företaget

3. Sälj in dig själv!

Ett tips är att tänka att du ska svara på dessa tre frågor: Vem är jag? Varför söker jag denna tjänst? och Vad kan jag bidra med?

4. Korrekturläs

Du har nu lagt ner tid och möda på att på skriva ett välanpassat personligt brev, men glöm inte att korrekturläsa det också. Det kan även vara bra att låta någon annan korrekturläsa din text som kanske märker slarvfel du inte själv lagt märke till.

5. Noggrant & välskrivet

Sammantaget skulle vi säga att en rekryterare vill läsa ett personligt brev som man märker att någon lagt ner tid på. Se till att ha ett korrekt språkbruk, särskilt om arbetsuppgifterna kräver det. Ditt personliga brev blir ditt första intryck, se därför till att det blir positivt!