Optimera din LinkedIn som jobbsökande!

Optimera din LinkedIn som jobbsökande!

Om du söker nytt jobb är LinkedIn en plattform du bör ha koll på! Det är världens största yrkesnätverk och kopplar samman människor i olika branscher. Genom LinkedIn kan du hålla koll på företag som annonserar att de söker anställda, och det ger rekryterare chans att hitta dig som söker jobb. Även för dig som inte är jobbsökande just nu är LinkedIn ett bra sätt att bredda ditt professionella nätverk.

För dig som är jobbsökande vill vår eminenta rekryterare Amanda skicka med dig några tips för att optimera din profil på LinkedIn.

Visa att du är jobbsökande

Det viktigaste är att visa att du är aktivt jobbsökande genom att välja statusen ”öppen för nya möjligheter” i din profil. Du kan välja om statusen ska synas för alla medlemmar, isåfall kommer du få en ”#Openforwork” ram runt din profilbild. Du kan också välja att det bara är rekryterare som ser att du söker nytt jobb. Gör du detta ska personer som arbetar på samma företag inte kunna se vilket karriärmål du valt!

Lägg till kompetenser

Rekryterare som är ute och jagar talanger via LinkedIn har en annan version av LinkedIn än jobbsökande. Detta gör att vi har tillgång till en rad extra funktioner. Vi kan bland annat göra avancerade sökningar och filtrera profiler baserat på specifika kompetenser som språkkunskaper eller datakunskaper. Om jag tex. söker en ekonomiassistent kan jag filtrera på ekonomisystem som Agresso. Du ökar alltså dina chanser att bli upptäckt av en rekryterare om du lagt till kompetenser!

Välj din profilbild med omsorg!

LinkedIn är inte som andra sociala medier du delar med vänner, utan se det som ett digitalt CV. Det ser inte professionellt ut att ha en bild från en fest eller dylikt. Se till att du visar upp en seriös sida av dig själv med en vältagen profilbild.

Nätverka!

Följ företag du är intresserad av så får du direkt upp i ditt flöde om de har en annonserad tjänst ute. Du kan också själv skapa kontakt med rekryterare på företag du är intresserad av att arbeta på. Skicka ett meddelande och berätta att du är intresserad av att arbeta på företaget!

En välfylld profil utstrålar professionalism

Som sagt, din profil är ditt digitala CV. Se till att utnyttja den till fullo! Fyll i utbildning, vilka anställningar du haft med arbetsuppgifter och utnyttja profilfältet genom att presentera dig själv och vilka typer av jobb du söker. Sen är det även bra att uppdatera din bransch och plats, en välfylld profil visar att du är seriös i ditt jobbsökande.

Nå All Star-nivå för att bli prioriterad i sökningar!

Gör du alla stegen ovan kommer du upp i All Star-nivå. LinkedIn har olika nivåer på profiler och All Star-nivå ges till användare som har en 100 % färdigställd profil. Enligt LinkedIn själva är det 40 gånger så stor sannolikhet att All Star-profiler hittas i rekryterarsökningar. LinkedIns algoritmer är nämligen utformade för att prioritera användare med denna rankning, så det kan vara värt att lägga den extra lilla tiden för att hitta ditt nästa jobb!