Bäst på IT!

Bäst på IT!

Efter veckans roliga nyheter som Kompetensföretagen gått ut med om att Perido är störst inom IT-konsulter, tänkte vi ta tillfället i akt att rikta fokus på det eminenta arbete våra rekryterare gör. Vi är otroligt stolta över att vi varje dag matchar ihop kundföretag och kandidater i lyckade samarbeten. Vi har pratat med vår rekryterare Jennifer Berglund som arbetar mycket med just IT-roller.

Perido har precis utsetts av kompetensföretagen som nr 1 inom IT-rekrytering. Vad tror du är de främsta faktorerna bakom denna framgång?
En av våra styrkor är att vi vågar ta oss an utmanande roller på marknaden, även sådana vi inte tidigare har arbetat med. Vi är snabba på att sätta oss in i nya roller och förstå vad de innebär. Dessutom har vi både kompetensen och de rätta verktygen för att hitta potentiella konsulter och kandidater.

En annan viktig framgångsfaktor är vår personliga approach, vilket gör att många konsulter väljer att arbeta genom oss. Vi är transparenta i vår kommunikation, vilket bygger förtroende hos både konsulter och kunder. Tillsammans med vår gedigna erfarenhet inom IT har detta hjälpt oss att nå de här framgångarna.

Finns det någon skillnad i rekryteringsprocessen för IT-roller från andra typer av roller du har rekryterat?
Ja, det finns vissa skillnader, särskilt när det gäller hur aktivt kandidater söker jobb. Forskning visar att IT-specialister inte söker jobb i samma utsträckning som kandidater inom vissa andra områden, vilket innebär att vi som rekryterare måste vara mer proaktiva. Det handlar om att aktivt söka upp dem och sälja in både företaget och rollen på ett attraktivt sätt.

Själva arbetsprocessen är i grunden lik, men tids- och energiåtgången varierar beroende på rollen. När det gäller mer juniora roller har vi ofta redan ett nätverk av kandidater som har visat intresse, eller som själva söker på våra annonser. För tyngre roller behövs det däremot en mer aktiv search-process.

Konkurrensen om IT-kompetensen är hård, vad tror du att vi på Perido gör som får kandidaterna att välja oss?
Vår styrka ligger i vårt sätt att kommunicera och de personliga relationer vi bygger med kandidaterna, vilket skapar en trygghet hos dem. Vi ger alltid det där lilla extra, oavsett om det gäller en mer junior 1st line support-roll eller en tyngre IT-roll. Alla kandidater får samma höga nivå av stöd, kommunikation och feedback, oavsett senioritet. Vår transparenta och snabba återkoppling är också en avgörande faktor – vi är tillgängliga, svarar snabbt på frågor och ger kontinuerlig uppdatering genom hela processen. Det skapar ett förtroende som gör att kandidaterna väljer oss.

Hur säkerställer du att kandidaterna inte bara har rätt tekniska färdigheter utan också är en bra match med företaget?
Här är det viktigt under kravprofilstagningen med kunden att inte bara fokusera på tekniska krav, utan även på de mjuka värdena. Vi tar reda på hur arbetsmiljön ser ut, hur teamen ser ut och vilken företagskultur som råder. Detta hjälper oss att identifiera vilken typ av person som skulle passa in, så att vi inte bara går på vilka kunskaper kandidaten har på papper.

Att det finns en match även på personlighetsnivå är avgörande för att säkerställa att kandidaten blir rätt för rollen och företaget. Genom att ha en öppen och tydlig dialog med kunden blir det enklare att under intervjuer bedöma om kandidaten både har de tekniska färdigheterna och skulle passa in i den specifika företagskulturen.

Hur har din strategi för att hitta och attrahera IT-talanger förändrats de senaste åren, med tanke på teknologins snabba utveckling?
Vi har försöker att följa trender inom rekrytering. Detta innebär att vi uppdaterar hur, vad och var vi annonserar. Våra rekryteringskommunikatörer kollar på ansökningsmönster och de sökord som kandidater använder för olika roller. På så sätt kan vi optimera våra annonser för att nå rätt målgrupp. Vi lägger också stort fokus på att hitta kandidater där de befinner sig, och just nu är plattformar som LinkedIn där vi lägger mest energi.

Vad gör ni för att främja mångfald och inkludering i era rekryteringar?
För att säkerställa en rättvis rekryteringsprocess anonymiserar vi kandidater när vi presenterar dem för kunden. Vi tar bort bild, efternamn, ålder och annan personlig information som inte är relevant för rollen. Hos oss arbetar vi alltid med diskrimineringsfri rekrytering, vilket innebär att en kandidat aldrig väljs bort på grund av ålder, kön eller bakgrund. Vi matchar enbart kandidater med företag baserat på deras kompetens och personliga potential för tjänsten. Vårt fokus ligger helt på att presentera de bäst lämpade kandidaterna, med mångfald och inkludering som en självklar del av processen.

Vilka lärdomar har du själv dragit av att arbeta inom IT-rekrytering, och vad har varit mest givande för dig i din roll?
En av de mest givande aspekterna av min roll är insikten om hur snabbt teknologin utvecklas. Det kräver att vi ständigt uppdaterar våra kunskaper för att kunna följa med marknaderna och trenderna. Jag har lärt mig oerhört mycket om IT och fått en djupare förståelse för de olika IT-tjänsterna samt den enorma bredd och komplexitet som finns inom området.